31.1.08

viikko viis

Eka loppu ja toista alkuun, viikko viis ja siitä siis päivät 28-31 ja 1-3 ja vuotta 2008.

Elämä jatkuu kuten elokuvan teko ja Tarzan on taas nostettu puuhun. Ollaan sitä nyt niin otettua, niin otettua, mutta eipä tässä auta ujostella, leipoo nyt kun tilaisuus on annettu.

Sehän tässä on että jokaisella yhteisöllä, niin isolla kuin pienellä, pitää olla oikeus oman elämänsä rakentamiseen muilta sitä riistämättä ja muita siihen alistamatta. Että näin, vain itsemme hallinnan kautta ihmisyys on mahdollista.

Mutta muotoutuneissa ”maailmankylissä ja asfalttiviidakoissa ” ajassa ja avaruudessa tuntuu olevan taas kerran niin että emme hallitse itseämme ja silti kuvittelemme hallitsevamme muut ja tiedämme miten heidän tulisi elää ja annamme näin valtuudet muiden hallita meitä.

Maailman muutoksessa oli tultu jo 1970 luvun lopulla siihen että suurten yksiköiden tuotanto ylitti teollistuneissa maissa yhteisöjen tarpeet ja valtaisa tuonti velkaannutti maan. Lama oli seurauksena sekä vakava huoli toimeentulosta, seurauksena levotonta liikehdintää ja rukkasmarssi. Eduskuntatalon portaille kärrättiin tarpeettomaksi jääneet kintaat eteläsuomen kaupungeista. Olin osallisena mielenosoitukseen Turusta.

Siinä matkan varrella kuten sitten Helsingissäkin kerroimme viestinämme olevan että meillä on kykyä ja taitoa korvata tuontia ja että tekniikka antaa siihen mahdollisuuden ja että pystymme jopa tekemään laadukkaampia tuotteita.

Alettiin suosimaan suomalaista ja menestys oli taattu. Muutamassa vuodessa alettiin puhua pohjolan Japanista. Vaurastuttiin ja rahaa alkoi olla yhdellä jos toisellakin, sen verta ettei paskalle taivuttu. Ei ollut velkaa, eikä nälkää.

Länsiautot teki kauppansa mutta tuonti väheni merkittävästi ja siitä seurasi suurteollisuuden viennin takkuaminen.

Maat haluavat, ovatpa sitten mistä ilmansuunnasta tahansa, pitää vientinsä ja tuontinsa tasapainossa. Ja kun näin muodoin ”rihkamaa” ei saatu kaupaksi Suomeen, alkoivat jarrutella suurteollisuuden, esim. paperinostoa meiltä. Suurteollisuus jolle myös oli karttunut mammonaa maailmallekin investoitavaksi, vaati oikeutta niin myös tehdä ja markka ja puupennit vapautettiin kasinopoleteiksi markkinapeleihin ja sillä tiellähän ne ovat edelleen.

Jatketaan tästä viikon vaihteessa.

Ei kommentteja: