12.8.08

Järisyttää

Tässä sitä taas ollaan, eikä millään muotoa yllätyksellistä ole tämä että luonnonvaroista käydään taistoa, niin kuin on käyty maailman sivu.

Näin on kun ympärikäydään, niin yhteen tullaan. Minun ajassani ja ymmärryksessä kaikki tässä jaksossa, alkaen 1980 luvun lopulta, sai alkunsa juuri maiden läpi kuljetettavasta öljystä, tällä hetkellä sotaa käyvillä alueilla.

Tuolloin Euroopan yhtenäistyminen alkoi vahvistua, pelosta USA:n vahvistuvasta kiinnostuksesta alueisiin, seurauksena jännitteiden kasvu, selkkaukset ja sodat asiaan liittyvissä maissa niin Aasiassa kuin Euroopassa. Kyseisten maiden valtaeliitin uho ja vallan halu sai tukea edellä mainitusta rikastumiselleen ja toisaalta riisto-oikeuksilleen ulkoisen uhan verhokseen.

Kehittyneen teknologian mahdollistama tuotannon hajautuminen pienempiin yksiköihin, lähemmä ihmistä, luontoa ja turvaa tulevaisuudessa näin estettiin. Keskittäminen ja kasaaminen yhä järjettömämpiin vallan pyramideihin saivat jatkoaikaa mielettömyydelleen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Vitsien vitsi on siinä, että tässä hommassa (esim Irakin sota tai Georgian tapahtumat tällä hektellä) ei ole mitään järkeä!

Siis se ei maksa tekijälleen itsään taloudellisesti takaisin. Sitä en kiistä, että öljyn hallinta voi toimia motiivina, mutta talouspoliittisesti se on huonosti mietitty. Esim jenkit olisivat olleet paaaljon paremmilla, jos olisivat jättäneet I-maan sikseen 2003 ja laittaneet nekin rahat ydinenergiaan tai vaikkapa maan omien öljyvarojen kehittämiseen. Ja niin olisivat luultavasti olleet kaikki muutkin.

t. Make