13.7.11

kirjoitus toukokuulta 2000

klo 12:52. perjantai. 12. toukokuuta 2000 Aska


Pohjolan Sanomat/Lääkkölä
Sairaalakatu 2
94101 Kemi

EU:n on linnake kansallisia talouksia vastaan

    Eduskunnassa käytiin keskustelua siitä tuleeko EU:sta linnake ylikansallista taloutta vastaan? Minusta lähtökohta on täysin typerä koska ymmärrän niin että se alun alkaen on perustettu ylikansallisten talouksien linnakkeeksi kansallisia ja yksittäisiä talouksia vastaan. Minusta EU:n historia ja tämän päivän todellisuus sen kiistatta todistavat. Jo Euroopan Unioniin liityttäessä markkinoitiin tuota harhaista väitettä ainoana mahdollisuutena ylikansallisia talouksia vastaan ja ettei muka muuta voida. Pimittämällä täysin se tosi seikka että se nimenomaan oli ja on ylikansallisen talouden linnake kansallisia talouksia vastaan ja että ylikansallinen talous pesi napavaltioiden talouksiin jo unionia perustettaessa. Esim. Marshall avun muodossa heti sodan jälkeen. Kysymys on siis markkina-alueiden valtaamisesta ja tuotannon keskittämisestä Unionin kautta ylikansallisten talouksien valtaan. Unioniin liittymisen myötä kaikki esteet ja rajoitteet turvata kansallinen tuotanto ja rakentaa itsenäistä valtiota purkautuu automaattisesti ja johtaa, ja on johtanut, mielettömään kilpailuun siitä missä kansallisessa valtiossa ylikansallinen talous voi "edullisemmin" tuottaa kaiken tarvitsemamme.
Samanaikaisesti kun se riistää kilpailusta seuraten kansallisten valtioiden väestöltä yhä laajenevassa määrin mahdollisuudet, niin käyttää, tuottaa kuin ostaakin keskitetysti "halvalla" tuotettua massatuotantoa. Näin umpikuja on väistämättä edessä ja johtaa hyvin moninaisiin ongelmiin yhteiskunnissa ja on vallitsevien ongelmien syynä ja peruslähtökohtana lähes kaikissa yhteisöllisissä suhteissa tavalla tai toisella. Kun 70 luvulla tajuttiin laajasti, jopa ylikansallisissa talouksissa, että niin tuotanto- kuin viestintä teknologian kehittyminen entistä pienimuotoisemmaksi ja taloudellisemmaksi mahdollistaa tuotannon rakentamisen uudella tavalla kansallisissa valtioissa.
Paikallisesti ja yksilöllisesti niiden tarpeet ja ympäristö huomioiden ja että keskittäminen näin käy mielettömäksi ja tarpeettomaksi  ja ryhdyttiin jo toimiin niiden purkamiseksi. Mutta ahneus ja vallan halu voitti ja kun viestimet pääsääntöisesti ovat markkinvoimien ja valtaa pitävien hallinnassa ja kun uuden kehityksen uhka oli johtaa menetyksiin markkina-alueiden, osuuksien, vallan ja omistuksen suhteen markkinavoimat ja vallanpitäjät ryhtyivät valtaisaan rynnistykseen, harhautukseen kyseisten "etujensa ja oikeuksiensa" puolustamisessa. Seurauksena nyt vallitseva tilanne ja todellisuus. Ja helppoahan se oli kun "valkoiset silkkihansikkaat" olivat  lähes yksinomaan heidän käsissään.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Teuvo Hämäläinen  Aska
                                                                                                                                                                             
         



Ei kommentteja: